piektdiena, 2012. gada 20. aprīlis

Reportāža Nr. 3 no Londonas grāmatizstādes

Ir noslēgusies 2012. gada Londonas grāmatizstāde. Pilsēta var ievilkt elpu pirms Olimpiskajām spēlēm un beigt labot ceļus. Kāda tad bija izstādes noslēdzošā diena?


Tas nav pārsteigums, ka iZvaigzne atkal devās uz semināru telpām, lai klausītos citu izdevēju stāstos par ceļu uz lasītāju sirdīm tradicionāli drukāto grāmatu vai e-grāmatu veidā. Kā liecina industrijas drēbi pārzinošā izdevuma "The Bookseller" (vari skatīties arī šeit) dati, tad līdz šī gada beigām Ķīnā vien tās e-grāmatu vietne 360.com piedāvās 300 tūkstošus e-darbu nosaukumu! Jāatceras gan, ka Ķīna ir milzīga valsts, taču tā tiek slavēta un minēta kā paraugvalsts, kas ļoti daudz finanšu resursu iegulda kultūras jomā. Izstādes laikā vien ikviens apmeklētājs varēja iepazīties ar teju tūksoti Ķīnā izdoto grāmatu.
Tomēr visi semināros dzirdētie lektori atzina, ka mācību grāmatu un akadēmisko izdevumu digitalizēšana ir problemātiska. Pirmkārt, pedagogi ir kūtri, lai izmantotu tehnoloģijas, jo tās prasa jaunas prasmes. Otrkārt, skolēni un studenti vēlētos izmantot mācību grāmatas e-formātā, un ideālajā variantā ikviens produkts jāveido tā, lai tas atbilstu visu platformu tehniskajām prasībām. Izdevējiem ir jābūt uzmanīgiem, lai e-grāmata un tradicionāla drukātā grāmata atbilstu 1:1 (t.i., nebūtu tekstu nobīdes u.c. tehnisku kļūmju). Šis vēl ir lauciņš, kurā nav viennozīmīgas atbildes, uz kuru pusi jādodas.
Taču izstādes ir laiks, kad notiek dažādas it kā neparastas lietas un slēgtas it kā dīvainas vienošanās. Tā, piemēram, slavenā izdevniecība "HarperCollins" izdos Ugija (Uggie) memuārus. Kas viņš ir? Suns, filmas "The Artist" zvaigzne! Vai nav labi, ja esi slavenība? Ugijs ir piedalījies arī filmā "Ūdens ziloņiem". Starp citu, vai esi lasījis šo aizraujošo grāmatu?
Tuvākajās dienās publicēsim arī foto no izstādes. Būs arī kāds neparasts raksts pergamenta rullī:)

P.S. Nāc satikt iZvaigzni vaigā Daugavpilī izglītības izstādē 20.-21. aprīlī!

Nav komentāru:

Ierakstīt komentāru