trešdiena, 2012. gada 18. aprīlis

Reportāža Nr. 2 no Londonas grāmatizstādes

Londonas grāmatizstādes otrā diena bija pasākumu, semināru un tikšanos ziņā tikpat piesātināta kā pirmā. Kādas tad ir galvenās atziņas pēc otrdienas?


Šogad Londonas grāmatizstādes īpašais viesis ir Ķīna. Šīs valsts stends tiešām ir iespaidīgi liels un tajā tiek pārstāvāts teju vai viss, kas vien mūsdienās saprotams ar vārdu "izdevējdarbība". Pasākumos ir iespējams gan iepazīties ar Ķīnas izglītības sistēmas struktūru, gan ar self-publishing autoriem, gan uzzināt aktualitātes e-grāmatu izdošanas jomā un tulkotajā literatūrā. Atliek vien pacietīgi klausīties un saprast tālās valsts izdevniecību pieredzi.
Līdzās Ķīnas stendam ir milzīgā "Digital Zone" un "App Zone", kurās e-risinājumu piedāvātāji ir kā āboli Latvijas laukos rudenī. Tas, ka mācību grāmatas tiek piedāvātas digitālā veidā, nav nekāds jaunums, atšķiras tikai atsevišķas nianses risinājumos un platformās. Par veiksmīgākiem tiek uzskatīti tie risinājumi, kuros automātiski var izveidot vienu un to pašu mācību līdzekli dažādām auditorijām (skolēniem, skolotājiem, skolēniem ar īpašām vajadzībām u.c.).
Ja pirms pāris gadiem Frankfurtes grāmatizstādē prezentācijās bija jaušama zināma "taustīšanās" tādos jautājumos kā sociālo tīklu izmantošana grāmatu (jebkādu) atpazīstamības veicināšanā, tad šodien par to vairs diskusijas nav, jo ikvienam ir skaidrs, ka sociālie tīkli ir nepieciešami arī grāmatas kā produkta "virzīšanai" tirgū. Tā ir vispārpieņemta prakse visā pasaulē, un kā pēdējā no veiksmes stāstiem tiek minēta Dž. K. Roulingas Pottermore vietne. 
Šodien ir trešā un noslēdzošā Londonas grāmatizstādes diena. Starp citu, šī ir tā diena, kad Apgāds Zvaigzne ABC intervēs Patriku Nesu - grāmatas "Nazis, ko neatlaist" autoru!
P.S. Bet Londonā joprojām līst... Tiesa gan, tulpes un narcises vakardienas krusu ir pārcietušas godam:)

Nav komentāru:

Ierakstīt komentāru