otrdiena, 2012. gada 17. aprīlis

Reportāža Nr. 1 no Londonas grāmatizstādes

No 2012. gada 16. aprīļa līdz 18. aprīlim Londonā norisinās ikgadējā Londonas grāmatizstāde. Tās laikā ikvienam interesentam ir iespējams iepazīties ar jaunumiem izdevniecības nozarē, satikt autorus un sadarbības partnerus no visas pasaules, kā arī piedalīties semināros par dažādām tēmām. iZvaigzni, protams, visvairāk interesē aktuālās tendences izglītības jomā: kā notiks mācību process pēc gadiem, kādas aplikācijas tiek atzītas par veiksmīgām, kā veicināt skolēnu lasītprasmi un rakstītprasmi, kad arvien vairāk jau sākumskolas posmā tiek izmantots dators. Tieši šie jautājumi ir arī šīgada izstādes dienas kārtībā.


Izstādes laikā vairākos pirmās dienas semināros lektori uzsvēra, ka arvien vairāk notiek "ačgārnais" process, proti, tehnoloģijas "aizved" atpakaļ pie grāmatām. Pateicoties tehnoloģijām - aplikācijām, interaktīviem mācību materiāliem utt. - ir iespējams demonstrēt tādus vizuālos uzskates materiālus (piemēram, 3D), kādus nekad nevarētu iekļaut drukātā medijā. veiksmīgs vizuālais materiāls savukārt ieinteresē skolēnus un viņi vairāk laika velta šo jautājumu izzināšanai tradicionālos uzziņas avotos. Šādā veidā mācīšanās kļūst patiešām aizraujoša un saistoša 21. gadsimta digitālajam pilsonim.
Semināros lektori uzsvēra, ka ir ļoti grūti motivēt skolēnus lasīt un rakstīt (arī Lielbritānijā tiek uzskatīts, ka katrs sestais skolēns ir ar vāju lasītprasmi). Šīs prasmes savukārt ietekmē skolēna sekmes visos mācību priekšmetos, jo ir saistītas ar teksta izpratni, analizēšanu utt. Par veiksmīgiem tiek atzīti tādi projekti, kuros lasītprasme un rakstītprasme tiek uzsvērtas no agras bērnības. Ideāli, ja šajos projektos līdzdarbojas vecāki vai vecvecāki (kopīga lasīšana, pasākumu apmeklēšana). Jo vecāks kļūst bērns, jo aktuālāk ir piedāvāt aizraujošas aktivitātes sociālajos tīklos, piemēram, stāstu rakstīšanu, publicēšanu Facebook.
Iztāde turpinās par spīti drēgnajam, drūmajam, vējainajam laikam (bet Londona ar to ir slavena, vai ne?) Parkos gan zied tulpes un narcises, un drīz jau magnolijas būs pilnā plaukumā.

Nav komentāru:

Ierakstīt komentāru