piektdiena, 2012. gada 4. maijs

Padomi skolēniem: glābiņš pirms eksāmeniem un ieskaitēm

Maijs ir tas gada mēnesis, kad dzirdām arvien vairāk skolēnu sakām apmēram šādus vārdus: "Maijs. Biedzot jāsāk mācīties." Teju vai katrs vecāks un skolotājs piekritīs, ka arī mums pašiem savos skolas gados nereti bija šādas domas. Jau esam informējuši, ka 5.-6. klašu skolēni dabaszinības un vidusskolēni 10. klases fizikas vielu var atkārtot, izmantojot iZvaigzne sērijas interaktīvos mācību materiālus. Taču ko darīt, ja nav datora? Izlasi šo rakstu, lai iepazītos ar dažiem Apgāda Zvaigzne ABC izdevumiem, kas palīdzēs atkārtot zināšanas pirms ieskaitēm, eksāmeniem un valsts pārbaudes darbiem, kā arī padomiem (jā, jā, labi zināmiem!), kā tiem gatavoties!


Pirmkārt, seko līdzi ieskaišu, eksāmenu un pārbaudes darbu grafikam!
Ieskaites, pārbaudes darbi un eksāmeni nekad "neuzkrīt uz galvas" negaidīti! Droši vien tavas skolas mājaslapā ir pārbaudes darbu grafiks. Ja nē, tad šāds grafiks ir zināms taviem skolotājiem, tāpēc jau savlaicīgi palūdz skolotājiem nosaukt šos datumus. Vecāki var iepazīties ar pārbaudījumu datumiem, tos jautājot skolotājiem vecāku sapulcēs vai tā saucamajās vecāku dienās. Valsts noteiktie pārbaudījumi ir publicēti Valsts izglītības satura centra tīmekļa vietnē sadaļā Pārbaudes darbi. Šeit ikviens interesents var izlasīt, ka 17. maijā gaidāms, piemēram, valsts pārbaudes darbs dabaszinībās 6. klasei, bet 12. klases skolēni fizikas eksāmenu kārtos 14. jūnijā. Mūsuprāt, ir vērtīgi arī iepazīties ar iepriekšējo gadu pārbaudes darbiem. Tos vari izpētīt, lai zinātu, kādi uzdevumu veidi sagaidāmi valsts pārbaudes darbos, novērtētu savas zināšanas vai pārliecinātos, ka viss ir "tīrais nieks", jo neko sarežģītu nesaskati.

Otrkārt, ievēro dažus labi zināmus, bet reizēm piemirstus padomus par gatavošanos pārbaudījumiem!
Negribam izklausīties pēc "noputējušām lejerkastēm", tomēr atgādināsim zelta likumu Nr. 1: nekad, nekad, nekad neatliec gatavošanos pārbaudes darbiem uz pēdējo vakaru! (Un šajā gadījumā teiciens "Nekad nesaki nekad" ir izņēmums!) Labāk katru vakaru 20 minūtes atkārtot vielu, nekā pēdējā vakarā sviedriem klātu pieri drudžaini "ķert un grābt" pa druskai no visa kā, kas tev šķiet noderīgs. Regulāra zināšanu atkārtošana dod pārliecību par savām spējām. Tādējādi tev būs plašāks priekšstats par kopsakarībām konkrētajā mācību priekšmetā.
Lai cik jauka un mīlīga šķiet pavasara saulīte, zaļā zālīte un iespēja ar draugiem būt kopā kādā burziņā, izvirzi prioritātes un plāno savu laiku! Ja vienā vakarā ar draugiem esat devušies uz kino, tad otrā vakarā sarīkojiet "zināšanu burziņu", kas veltīts tikai un vienīgi zināšanu atkārtošanai! Nospraud mērķi un izvirzi motivāciju tā sasniegšanai (piemēram, "es mācīšos sestdienā, lai svētdien varētu geokešot")! Ir cilvēki, kuriem labāk patīk mācīties vienatnē, bet citiem - kopā ar kādu. Atceries, ka arī tava ģimene vēlas, lai tu labi nokārtotu visus pārbaudes darbus, tāpēc vari iesaistīt arī viņus (piemēram, liec, lai kāds tev atprasa definīcijas, formulas utt.).
Zināšanu atkārtošanai vari izmanto dažādus avotus, taču atceries, ka jāpārbauda informācijas avots. Interneta plašumos vari atrast "pašu velnu", bet ne vienmēr iegūtā informācija var būt korekta, zinātniski pamatota un uzticama.

Treškārt, ieskaties piedāvātajos legālajos špikeros!:)
Grāmatnīcās un skolas bibliotēkā noteikti esi redzējis dažādas grāmatas (enciklopēdijas, rokasgrāmatas, pārbaudes darbu paraugus u.c.), kas domāti tieši skolēniem, kuriem nepieciešams atkārtot zināšanas. Ja ieskaties Apgāda Zvaigzne ABC mājaslapā, tad redzēsi, ka galvenokārt visi eksāmeniem noderīgie materiāli ir sadalāmi četrās galvenajās grupās.
Pirmkārt, mācībām noderīgie izdevumi ir sakārtoti sadaļā Lekciju kurss. Šeit apkopoti tie izdevumi, kas piedāvā plašāku izklāstu kādā problēmjautājumā, piemēram, personības psiholoģijā vai kristīgajā antropoloģijā. Šīs grāmatas noteikti noderēs arī augstskolu studentiem.
Sērijā Pirms eksāmena ir sagrupēti tie darbi, kuros ir iekļauti pārbaudes darbi un padomi atsevišķos jautājumos (piemēram, teksta analīzē vidusskolēniem).
Sērijā Pocket teacher ir atrodami tie tulkotie kabatas formāta izdevumi, kas veltīti vienam mācību priekšmetam, piemēram, ģeogrāfijai, vai kāda priekšmeta vienam jautājumam, piemēram, vācu valodas gramatikai.
Visbeidzot nāk plašākā sadaļa - špikeri! Šīs ir apjomā nelielas grāmatas, kurās ir minēts pats būtiskākais, kas jāzina viena mācību priekšmeta ietvaros, piemēram, zooloģijā. Te ir dotas formulas, atbildes uz jautājumiem, īsi izklāsti, konspekti, shēmas un tabulas.
Atceries, ka noderīgi ir dažādi A4 formāta materiāli, piemēram, fizikas formulas pamatskolai, špiki dabaszinībās, bioloģijā un citos mācību priekšmetos! Atsevišķos mācību priekšmetos, piemēram, matemātikā, formulas ir apkopotas salokāmā A4 formāta darbā.

Kā redzi, tad piedāvāti tiek dažādi "glābšanas riņķi" zināšanu atkārtošanai pirms ieskaitēm, eksāmeniem un citiem pārbaudes darbiem. Atliek vien izvēlēties to, kas tev noder visvairāk.
Lai veiksmīgs mācību gada pēdējais mēnesis ikvienam!

Nav komentāru:

Ierakstīt komentāru