trešdiena, 2015. gada 25. februāris

Top interaktīvs mācību materiāls ķīmijā 9. klasei



Ķīmija ir tas mācību priekšmets, ko skolēni bieži vien mēdz saukt par nemīļāko vai grūtāko. Par to iedomājoties, iztēle uzbur ķīmisko elementu periodisko tabulu, vielu ķīmiskās formulas un virkni reakciju vienādojumu... tikai burtiņi un cipariņi. Bet patiesībā ķīmija taču ir par mūsu ikdienu – krāsainu un piesātinātu! Ķīmija ir par to, kāpēc ziemā uz ielām kaisa sāli un krāšņi mirdz salūts Jaungada naktī, kāpēc mums ir nepieciešams C vitamīns, kā arī par daudz ko citu. Ja šādi raugās uz ķīmiju, tad tie nav tikai burti un formulas, bet tā ir zinātne, kas izskaidro daudzus ikdienas procesus. Tieši caur šādu skatpunktu ķīmiju var apgūt, izmantojot iZvaigznes interaktīvos mācību materiālus.

Interaktīvais mācību materiāls ķīmijā “atdzīvina” reakciju vienādojumus, kas skolēniem jāapgūst. Piemēram, sāls nātrija hlorīda iegūšana reakcijā starp nātriju un hloru. Nātrijs ir metāls, un hlors ir gāze. Kā gan tur var rasties cieta viela – sāls? Video redzams eksperiments, kur šo vielu reakcijā patiešām rodas sāls. Reakcijas vienādojums “atdzīvojas”, un pat uzdevums, kur jāaprēķina iegūtā sāls masa, top skolēnam saprotamāks.







Materiālā esošie uzdevumi balstīti uz zināšanu nostiprināšanu. Lai gan pieļauto kļūdu skaits un špikošanas iespējas izmantošana uzdevumā ir redzama, galvenais ir atgriezeniskā saite, ko skolēns saņem, pildot uzdevumus. Sniedzot nepareizu atbildi, parādās lodziņš ar skaidrojumu vai atgādinājumu. Tādā veidā skolēns zina, kāpēc ir kļūdījies un kur jāmeklē pareizā atbilde – uzmanīgāk jānoskatās animācija, jāizmanto konkrētā formula vai jāatrod elementa molmasa periodiskajā tabulā.





 

Ne visu procesu norisi var parādīt. Tādos gadījumos lieliski noder animācijas un simulācijas, kas tos izskaidro vienkāršā veidā.


 

iZvaigznes sērijas interaktīvie mācību materiāli paredzēti gan skolotājam mācību procesa dažādošanai, gan skolēnam, apgūstot ķīmiju patstāvīgi. Pašlaik Apgāds Zvaigzne ABC piedāvā interaktīvo mācību materiālu Ķīmija 8. klasei (DVD vai tiešsaiste), ar kura demo tematu var iepazīties šeit. Izstrādes procesā ir materiāls Ķīmija 9. klasei, kas tuvāko mēnešu laikā, tāpat kā visi citi iZvaigznes sērijas interaktīvie mācību materiāli, būs pieejams gan DVD formātā, gan tiešsaistes režīmā. Ar topošā materiāla demo tematu var iepazīties šeit. Interaktīvie mācību materiāli ir lokalizēti un veidoti atbilstoši Latvijas Republikas Izglītības un zinātnes ministrijas noteiktajām valsts standarta pamatizglītībā prasībām ķīmijā.

Nav komentāru:

Ierakstīt komentāru