ceturtdiena, 2015. gada 15. janvāris

Trīs jaunas darbošanās grāmatas ar kartītēm

Kad garās brīvdienas ir aizvadītas, bet ārā sniega baltums ir pārvērties slapjos dubļos un slidenās ietvēs, tā vien šķiet, ka pie durvīm pieklauvēs garlaicība. Taču mēs sakām "Garlaicībai nē!" un piedāvājam ieskatīties trīs nesen izdotās "grāmatās", kas patiesībā ir darbošanās ar kartītēm vienatnē un draugu pulkā. Iepazīsties!


Tu izsaiņo to no celofāna iesaiņojuma. Tavā priekšā atrodas krāsām aptapināta, sirsniņām, zvaigznītēm, aplīšiem, puķītēm izraibināta metāla kastīte. Griestu lampa spīdinās uz glancētā vāciņa. Ja ļoti pacenties, vari tur samanīt arī savu atspulgu. Tu paņem to rokās, tā knapi iegulst plaukstā. Tu pieņem, ka tur iekšā kaut kam ir jābūt, jo parasta metāla kastīte, rokās paņemta, sūtītu smadzenēm citādu ziņojumu. Tu noņem vāku! O! Tur priekšā ir baltas krāsas flomāsters ar melnu vāciņu. Tu izņem to ārā un izmēģini uz baltas papīra lapas. Melns. Pēc tam veikli izķeksē ārā plastmasas flomāstera mājiņu. Tu ieraugi lillā krāsas kastītes lieluma kartīti ar nosaukumu “Starpplanētu lidojums”. Zem uzraksta tu pamani arī uzdevuma nosacījumus: “Kosmosa kuģim jādodas uz lielo, dzelteno planētu, pa ceļam viesojoties tikai tajās planētās, kuru skaitlis dalās ar 7! Uzzīmē kosmosa kuģa ceļu!” Re, tiešām! Visu kartīti piepilda dažādu lielumu un krāsu planētas ar skaitļiem vidū. Tas kļūst interesanti, tāpēc tu izņem kartīti no kastītes. Tu atver flomāsteru un sāc rēķināt. Pēc piecu minūšu piepūles tu esi uzzīmējis kosmosa kuģa ceļu uz dzelteno planētu. Apgriežot kartīti otrādi, tu ieraugi jucekli pludmalē. Atkal tver pēc flomāstera un centies ieviest kārtību. Tas nu būtu darīts – viena kartīte no abām pusēm pievārēta. Tas bija jautri! Nav ko, tu izgāz visu kastes saturu uz galda – tavā priekšā ir žūksnis ar krāsainām glancētām kartītēm (uz kastes rakstīts, ka 80 gab.). Katra kartīte ir numurēta, tāpēc tu atklāj, ka kopā ir 139 uzdevumi. Daži jau zināmi, piemēram, sudoku vai vārdu meklēšana burtu jūklī, citi neparastāki – sarkanu pūķu izpēte, pingvīnu satilpināšana uz ledus gabaliem, paviesošanās suņu izstādē, jūrascūciņu mazuļu skaitīšana un zilbju futbols. Varbūt kādreiz dzīvē noder triki ar zīmuļiem? Kad ar visu šo esi ticis galā, tu pamani, ka beigās ir vēl piecas kartītes “Atbildes”. Tad nu vari pārbaudīt, kā tev veicies ar šiem uzdevumiem. Ak jā, flomāsters ir viegli notīrāms, tā ka viss uzrakstītais nepaliek “kā akmenī iecirsts”.

Kas tad tas? Uz pusi plānāka kastīte un nemetāla, kartons. Spīd tikpat ļoti kā 139 prāta spēles, bet virsū lasāms “Apkārt pasaulei. Lasāmkartītes”. Tātad te visdrīzāk nebūs nekādas ķēpāšanās ar flomāsteru, vajadzēs lasīt. Uz vāka uzvedinoši jautājumi ar ilustrācijām, piemēram, sarkanā kuplā kleitā dejojoša dāma ar vēdekli rokās un lasāms: “Kurā valstī cilvēki dejo flamenko?” Intriģējoši! Tu pasvārsti to rokās un apgriez otrādi. Tur uzzini, ka kastītē iekšā ir vairāk nekā 500 jautājumi un atbildes par visām zemēm. Tātad tu nojaut, ka būs jālasa jautājumi. Un pēc tam arī atbildes. Nu ko, jāpaskatās, kas “lācītim vēderā”! Samērā viegli tu atver kastes augšu, un no turienes izslīd 50 kartītes (jā, kurš gan nespēj noteikt skaitu, uz kaudzīti vien paskatoties...*). Katru kartīti krāšņo krāsains zīmējums ar kādu pasaules vietu, lietu vai nieku. Uz pirmās visā tā varenumā ir attēlots ūdenskritums un divi tā apjūsmotāji lidmašīnā. Pirmais jautājums varētu būt saistīts ar šo mākslas darbu: “Kurš ir augstākais ūdenskritums pasaulē?” (Ak jā, var pamanīt nelielu bultu, kas savieno jautājumu ar ilustrāciju!) Doti arī 3 atbilžu varianti: a) Anhela, b) Viktorijas, c) Niagāras. Lūk, ir ko padomāt! Lai pārbaudītu savu atbildi vai galēja izmisuma gadījumā noskaidrotu pareizo variantu, tiek piedāvāta iespēja ieskatīties atbilžu lapā. Tur tu uzzini, ka pareizā atbilde ir... Nuja, visi taču to zina. Ja nezini, ieskaties tak atbilžu lapā!
Jautājumi uz kartītēm ir pilnīgi bez nekādas sistēmas – ne laika, ne vietas. Viens jautājums var būt par Argentīnu, tad par Seno Romu un visbeidzot par Ziemeļpolu. Tu saproti, ka ar katru jautājumu tu uzzini arvien vairāk un kļūsti arvien gudrāks.
* Katra kartīte ir numurēta. Kopā ir 46 kartītes ar jautājumiem un vēl 4 ar atbildēm. 46+4=50!

 Hmm... šis liekas kaut kur jau redzēts. Jā, tiešām, ļoti līdzīgs lasāmkartīšu “Apkārt pasaulei” iepakojumam. Tā tam arī jābūt, jo tie ir no vienas sērijas. Tu redzi kastīti ar čūsku, papagaili, tīģeri, divām vardēm un kukaini virsū. Ak jā, visur lidinās arī tauriņi! Un uz vāka viens no jautājumiem skan: “Vai vardēm ir zobi?” Intriģējoši. Vai vardēm ir zobi? To vajadzētu tūliņ pat noskaidrot! Tu kāri ver vaļā kastīti un viegli izņem kartītes. Tevi sagaida “Lielie kaķi” – rēcošs lauva. Nav īstais. “Neapšaubāmi nāvējoši” ar nupat maltīti ieturējušu krokodilu. Arī neder. “Haizivis”. Nē. Nē. Nē. Tu lapo kartītes citu pēc citas. Apstājies pie “Jā vai nē?”. Sāc lasīt jautājumus: “Vai zilais valis var norīt cilvēku? Vai bruņurupuči svīst? Vai žurkas vemj?” Laikam šī nebūs īstā sadaļa... (Prātā paturot, ka vēlāk vajadzēs noskaidrot arī šos jautājumus.) Tu nepacietīgi meklē tālāk. Ahā! Re, kur arī ir “Vardes un krupji”! Un sestais jautājums ir meklētais: “Vai vardēm ir zobi?” Tā kā tu atbildi nezini, tad jāmeklē rokā atbilžu lapā. Heirēka! “Jā (bet krupjiem nav).” Tas rosina tevi uz piezīmju lapas uzķēpāt vardi ar lieliem, baltiem zobiem. He he! Nu jau tu vari mierīgāk apskatīt citas bagātīgi ilustrētās kartītes (kopumā 47 + 3 atbilžu kartītes) un pārbaudīt savu erudīciju. Jāteic, ka dažos jautājumos ir ko galvu palauzīt ne vien mazajiem prātvēderiem, bet arī viņu lielajiem draugiem.
Lai jautra darbošanās un aizraujoša pasaules izzināšana ikvienam!

Nav komentāru:

Ierakstīt komentāru