pirmdiena, 2015. gada 5. janvāris

Mācību e-grāmatu platforma Grāmatplaukts - ikvienam!

Apgāds Zvaigzne ABC saviem lasītājiem piedāvā e-grāmatas jau kopš 2010. gada un nu to skaits strauji tuvojas tūkstotim. Vairāk nekā 200 no apgāda e-grāmatām ir mācību e-grāmatas, kas ietver arī skolotāja grāmatas, pārbaudes darbu burtnīcas, kā arī citus ar mācību procesu saistītos izdevumus. Visi apgāda mācību materiāli e-formātā izmantojami platformā Grāmatplaukts, kas pieejama gan tiešsaistes režīmā, gan bezsaistes režīmā kā Android, iOS, un Mac un Windows aplikācija. Izmantojot Grāmatplaukta aplikāciju, skolēns var sagatavoties mācību stundai, lasot e-grāmatu arī bez interneta pieslēguma.


Platformā Grāmatplaukts ir virkne rīku, kas pieejami arī citās e-grāmatu lasīšanas platformās – teksta pietuvināšana, iezīmēšana, grāmatzīmes un tamlīdzīgi. Tomēr šī platforma ir īpaša ar iespēju mācību e-grāmatām pievienot multimediju saturu. Tas var būt darba lapas, audio faili, kā arī saites uz interneta resursiem, kas palīdzēs izprast vai radīt papildu interesi par apgūstamo tēmu. E-grāmatai pievienotās darba lapas visbiežāk ir Word dokuments, tāpēc tās skolotājs var labot un pielāgot pēc saviem ieskatiem, bet atsevišķos gadījumos ir arī nerediģējami PDF. E-grāmatā audio faili aizvieto drukātajai grāmatai pievienoto CD. E-grāmatā par minētajiem multimedijiem liecina attiecīgās ikonas. Ar multimediju saturu ir bagātinātas tādas mācību grāmatas kā "Literatūra 9. klasei" (viss jaunais mācību komplekts 4.-9. klasei), angļu un krievu valodas mācību grāmatas, piemēram, "Steps 2" sākumskolai. Autors Valdis Klišāns ir papildinājis savas vidusskolas vēstures mācību grāmatas ne tikai ar rediģējamām darba lapām, bet atlasījis virkni papildattēlu un norādes uz vērtīgiem ārējiem resursiem, kas mācību procesu padara saistošāku. Arī pašam lietotājam ir iespēja veikt piezīmes un pievienot saiti uz vēlamo interneta resursu. Tādā veidā lietotājs daudzveido mācību procesu un autora sagatavoto informāciju papildina pēc saviem ieskatiem.

Par mācību e-grāmatas labojumiem, piemēram, valūtas maiņu, lasītājam vēsta īpaša ikoniņa zvaigznītes formā, piedāvājot atjaunot e-grāmatas saturu. Tas ir būtiski, jo dzīvojam laikā, kad jaunāko vai papildināto informāciju esam pieraduši saņemt tikai dažu mirkļu laikā.

Kā tika minēts iepriekš, apgāds piedāvā arī skolotāju e-grāmatas. Lai skolotājam būtu vienkāršāk sagatavoties mācību procesam, skolotāja e-grāmatas ir iespējams izdrukāt. Tas arī turpmāk atļauj skolotājam izmantot skolotāja grāmatā esošos testus vai pārbaudes darbus.

Grāmatplaukts aizvieto vairāku grāmatu svaru ar viena planšetdatora svaru. Skolēns nevar aizmirst kādu no mācību e-grāmatām mājās, jo visas mācību e-grāmatas glabājas vienuviet – skolēna digitālajā bibliotēkā Grāmatplauktā. Pasvītrot svarīgāko un atzīmēt mājasdarbu tikpat vienkārši kā ar zīmuli, bet izdzēst – vēl vienkāršāk – klikšķis un gatavs.

Apgāda Zvaigzne ABC mājaslapā ir sagatavots detalizēts apraksts par mācību e-grāmatu platformu Grāmatplaukts, kā arī biežāk uzdotie jautājumi. Savukārt Grāmatplaukta lietotāja pamācība PDF formātā ir pieejama ik brīdi, jo atliek tikai nospiest uz saites “Lietošanas pamācība” Grāmatplaukta sākuma skata labajā augšējā stūrī.


Lai personīgi uzzinātu, iepazītos un pamēģinātu mācību e-grāmatu platformu Grāmatplaukts, rakstiet e-pastu: info@izvaigzne.lv vai gramatplaukts@zvaigzne.lv, kā arī zvaniet pa tālruni 67350773!

Nav komentāru:

Ierakstīt komentāru