trešdiena, 2015. gada 7. janvāris

Kā 2014. gadā klājās Zvaigzne ABC e-grāmatām?




Mūsdienu pasaulē gada sākums ir tas laiks, kad mēdz atskatīties uz iepriekšējā gadā paveikto un sasniegto. 2014. gads e-grāmatu pasaulē bijis gana veiksmīgs, lai to atcerētos un pastāstītu arī jums.

Gada laikā Zvaigznes ABC pieejamo e-grāmatu skaits ir pietuvojies vienam tūkstotim; tās aptver dažādus žanrus – no kriminālromāniem līdz bērnu un jauniešu literatūrai, no izziņu literatūras līdz fantāzijas un fantastikas žanram.

Zvaigznes ABC e-grāmatas ir pieejamas Zvaigznes mājaslapā, Apple iBooks veikalā vai arī vietnē FastrBooks (šeit e-grāmatas var gan iegādāties, gan izmantot abonēšanas servisa iespējas).

 
Populārākā e-grāmata Zvaigznes e-grāmatnīcā pērn bijusi Elisas Šrēderes “Sniega bumba.Vorens Bafets un dzīves bizness”, kas ir nopietna un iespaidīga lasāmviela. Turpmākais piecinieks ir spriedzes pilna un izklaidējoša daiļliteratūra: otrajā vietā pasaules atzinību ieguvušā norvēģu rakstnieka Jū Nesbē kriminālromāns “Leopards”, kā arī ceturtajā vietā šī paša autora pirmais darbs “Sikspārnis”. Trešajā vietā ierindojas Lūsindas Railijas intriģējošais un aizraujošais romāns“Lavandu dārzs”. Piekto vietu ieņem latviešu lasītājiem jau iemīļotās rakstnieces Zuzannas Kubelkas romāns “Ardievu, Vīne – sveika, Parīze!”. Populārāko grāmatu topu turpina Valtera Aizaksona visaptverošā biogrāfija “StīvsDžobss” par Apple dibinātāju. Septītajā vietā atkal kriminālromāns, šoreiz vācu autores Neles Noihausas darbs “Sniegbaltītei jāmirst”, seko gluži citādā noskaņā rakstīts Pītera Meila Francijas attēlojums romānā “Viesnīca “Pastis””. Devīto vietu pagājušajā gadā izpelnījusies pasaulslavenā rakstnieka Hāleda Hoseinī darbs “Un kalni atbalsoja”. Topā pamanījusies iekļūt arī Veronikas Rotas antiutopijas sērijas “Citādie” otrā daļa “Dumpinieki”.

Mazliet cits skats paveras, aplūkojot Apple iBooks Zvaigznes ABC e-grāmatu topu. Pārsteidzoši ir tas, ka vairāk nekā pusi no populārākajām e-grāmatām topā aizņem norvēģu kriminālromāna autora Jū Nesbē darbi “Sikspārnis” (1. vieta), “Leopards” (2. vieta), “Sātana zvaigzne” (4. vieta), “Sniegavīrs” (5. vieta), “Glābējs” (7. vieta) un “Atriebes dieviete” (9. vieta). Starp šiem asinis stindzinošajiem un sižetiski izsmalcinātajiem trilleriem trešajā vietā ir iekļuvis arī skandināvu (zviedru) rakstnieka Jūnasa Jūnasona humorpilnais un labvēlīgi spraigais romāns “Simtgadnieks, kas izkāpa pa logu un pazuda”. Sestajā vietā pilnīgi atšķirīga e-grāmata – Pamelas Drakermenas “Bērnu audzināšana franču gaumē”. Astotajā vietā arī gozējas kriminālromāns, taču šoreiz ne norvēģu, bet vācu autores – Neles Noihausas e-gramata “Sniegbaltītei jāmirst”. Un pagājušā gada populārāko e-grāmatu topu noslēdz pavisam sievišķīgs Simonas Ārnstedes romāns “Nepakļāvīgā”.

Nu ko, secinājums ir viens: kriminālromāni šobrīd svin savu uzvaras gājienu ne tikai plašajā pasaulē, bet arī pie mums Latvijā. E-grāmatu popularitāte neapšaubāmi palielinās, bet, kāda būs to tālākā nākotne, laikam nezina neviens.

Nav komentāru:

Ierakstīt komentāru