pirmdiena, 2012. gada 6. februāris

Atklāsim digitālo pasauli kopā!

Otrdien, 7. februārī, 70 pasaules valstīs no Austrijas un Bahreinas līdz Senegālai un Venecuēlai notiek Drošāka interneta diena. Tās devīze ir "Atklāsim digitālo pasauli kopā... un droši!". Par pasākumiem Latvijā vairāk vari uzzināt drošs internets, bet citās valstīs -  safer internet day. Internets arvien vairāk ir neatņemama ikviena cilvēka ikdienas sastāvdaļa, un pašlaik tiek uzskatīts, ka tikai 30 % jeb 2 miljardiem no visiem pasaules iedzīvotājiem ir iespējas izmantot internetu (digital divide). Skolēni ir vieni no aktīvākajiem interneta sniegto iespēju izmantotājiem. Viņi ne tikai izmanto sociālos portālus, lai sazinātos ar draugiem, apmainītos ar fotogrāfijām, spēlētu spēles vai klausītos mūziku, bet savā "interneta dienasgrāmatā" aplūko skolas uzdevumus, veido prezentācijas, izmanto blogus un citus resursus mācību un uzziņas nolūkiem. Mūsdienu digitālajiem pilsoņiem digitālā pasaule ir atvērta 24/7. Digitālie imigranti - ikviens, kurš dzimis pirms 20. gadsimta 90. gadiem - atklāj digitālo pasauli gluži kā jaunu svešvalodu.

Par drošību internetā ir jārunā gan ar bērniem un jauniešiem, gan pieaugušajiem. Pirmie nereti domā, ka viņi tehnoloģijas pārvalda tik labi, ka spēj tās kontrolēt un visus apdraudējumus var paredzēt un, ja rodas/radīsies nepieciešamība, novērst. Otrie bieži vien ir ļoti piesardzīgi, mēģinot ko jaunu (internetbanka, biļešu pirkšana internetā u.c.), taču parasti arī pieturas pie viedokļa, ka internets ir ļauns. Tā uzskata arī daļa vecāku un skolotāju, jo sabiedrībā ir neizpratne, ko un kā mācību procesam var dot rūpīgi atlasīti materiāli un rīki prasmīga, radoša un tehnoloģijas pārzinoša pedagoga vadībā skolā vai patstāvīgām mācībām mājās.
Apgūt svešvalodu kopā ar vienaudžiem kādā vietnē (piemēram, Livemocha) ir apsveicama doma, tikai jāatceras, ka digitālajā pasaulē ir tādi paši uzvedības noteikumi, kādi ir "īstajā" pasaulē. Lūk, pamatnoteikumi, kas jāņem vērā vienmēr un ikvienam!
1. Sava dzīvokļa atslēgas tu taču nevienam svešiniekam neuztici, vai ne? Tad neuztici savas paroles, telefona numuru, dzīvesvietas adresi un citu svarīgu un personisku informāciju (tostarp dzimumu, vecumu) arī interneta draugiem! Atceries, ka krāpnieki un viltvārši ir visur un, piemēram, tava draudzene Līga Līga varbūt nemaz nav Līga, bet aiz viņas vārda un foto var būt Jānis Jānis, kuru tu nemaz nepazīsti. Un ko tu zini par kādu, kas uzdodas, piemēram, par "Kastani"? Par draugiem varat kļūt jebkurā brīdī, bet, ja neesi pārliecināts, ka "draugs" ir patiešām īsts draugs, labāk izvēlies bloķēšanas funkciju.
2. Tev ir atļauts brīvi izpaust viedokli, taču mācies būt iecietīgs pret ikvienu, tādēļ padomā, vai komentāri un čata ieraksti kādu neaizskars. Izvairies, ja kāds grib tevi iesaistīt konfliktos vai nepatiesas informācijas izpaušanā/pārsūtīšanā/izplatīšanā. Emocionāla pazemošana interneta vidē tiek apzīmēta kā kiberterorizēšana. 
3. Vecākiem ir jābūt informētiem par savu bērnu gaitām ne tikai "īstajā" pasaulē, bet arī digitālajā vidē. Ja vecāki ir bērna draugi ne tikai ikdienā, bet arī virtuālajā vidē, viņi var uzzināt, ar ko draudzējas un par ko interesējas bērns. Iespējams, ka modri vecāki pamanīs ko tādu, par ko bērns nebūs aizdomājies.
4. Pārliecinies, ka tavam datoram ir derīga antivīrusa programma! Never vaļā aizdomīgus e-pastus vai mēstules no nezināmiem sūtītājiem! Regulāri maini paroles, bet nekad tās nepārsūti vai kādam nenodod! Parolēs izmanto burtu un ciparu virknējumus (piekritīsi, ka parole "aijaaija" ir vieglāk uzminama nekā "aija4321aija") un neizmanto vienu paroli vairākām vietnēm. 
5. Nekļūsti par interneta krāpniecības upuri! Pārliecinies, vai interneta veikals, kurā esi noskatījis superforšās kedas, tiešām ir īsts, vai tajā ir iespējams droši norēķināties. 
Drošāka interneta diena ir laba iespēja satikties abām pusēm un dalīties zināšanās par digitālo pasauli. Varbūt skolēniem šajā dienā būt savu skolotāju "skolotājiem" un pastāstīt, kā viņi izmanto tehnoloģijas, lai gūtu zināšanas gan mācību nolūkiem, gan izklaidei? Skolotājiem noteikti būtu interesanti veikt aptaujas un uzzināt, cik daudz un dažādus "rīkus" skolēni zina un izmanto ikdienā, kā arī iepazīties ar to sniegtajām iespējām. Iespējams, ka šādā veidā rastos kāda noderīga atziņa mācību stundu vai mājasdarbu dažādošanai. Šī būtu lieliska diena, lai skolotāji jauniešiem mācītu ne tikai galvenos uzvedības noteikumus internetā, bet arī kā neapmaldīties interneta piedāvātās informācijas džungļos un kā atšķirt uzticamu informāciju no maldinošas. Interneta piedāvātās iespējas ir teju bezgalīgas, tikai tās jāmāk prātīgi izmantot.

Nav komentāru:

Ierakstīt komentāru