pirmdiena, 2015. gada 2. februāris

Iespaidi no BETT 2015 Londonā



Diez vai kāds šaubās, ka mūsdienās tehnoloģijas ir neatņemama mācību procesa sastāvdaļa. To pierāda nu jau kārtējā BETT 2015 (British Educational Training and Technology Show) izstāde, kas norisinājās Londonā no 21. janvāra līdz 24. janvārim. Tā ir pasaules vadošā izglītības un tehnoloģiju izstāde, kas pulcē programmatūru un tehnoloģiju izstrādātājus, viedokļa līderus, kā arī ikvienu izglītības jomas interesentu jau vairāk nekā 30 gadus. Daļai no iZvaigznes kolektīva bija iespēja doties uz BETT 2015, lai paši savām acīm redzētu un dzirdētu par aktuālajām tendencēm izglītībā.

PROGRAMMĒŠANA
Liela daļa izstādes bija veltīta programmēšanas mācīšanai bērniem. Sākot no spēles elementiem, izmantojot rotaļlietas, līdz pat robotu programmēšanai. Tāpat uzmanība veltīta skolotāju izglītošanai šajā jomā. Programmēšanas apgūšana veicinātu skolēnus būt ne tikai satura patērētājiem, bet arī izstrādātājiem.

3D PRINTERI
Lai arī 3D printeri nav jaunums, tos izmanto gan medicīnā, gan būvniecībā un nu jau arī automobiļu ražošanā, skolās tie vēl nav plaši pieejami. Tas saistīts gan ar augstajām izmaksām, gan nepieciešamajām prasmēm. BETT izstādē par 3D printeru trūkumu nevarēja sūdzēties. Ik uz soļa varēja vērot, kā top, piemēram, krūzes, statujas, uzskates materiāli bioloģijā, matemātikā un daudz kas cits. 3D printeru izmantošana teju vai visās nozarēs nozīmē, ka darbošanās ar tiem varētu tikt apgūta jau skolā. Tas paplašinātu uzskates līdzekļu pieejamību, kā arī ļautu skolēniem radīt kaut ko savu – unikālu priekšmetu vai dizainu. Tādā veidā arī, tas tāpat kā programmēšanas apgūšana, veicinātu interesi par satura radīšanu.

 MŪSDIENU KLASE
Līdz ar tehnoloģiju ienākšanu klasē, mainās arī pati klase. Planšetes uzglabājas mūsdienīgos, pārvietojamos un kompaktos uzlādēšanas un glabāšanas skapjos. Datori, kas iebūvēti galdos, krēsli ar maināmām detaļām (samaini savu zaļo krēsla atzveltni pret klasesbiedra dzelteno), tāfeles ar pielāgojamu augstumu un dažādām interaktīvām iespējām, klašu audio sistēmas, ko piedāvāja arī vienīgie pārstāvji no Latvijas CertesLV. Bija apskatāma arī nākotnes klase, kurā mācību process papildināts ar dažādiem vizuālajiem, skaņas, temperatūras un pat smaržas efektiem, piemēram, mācot par Pirmo pasaules karu, telpā ir tumšs apgaismojums, deguma smarža, tālumā dzirdami sprādzieni, redzami dūmi un pat jūtamas zemes vibrācijas. Visi šie tehnoloģiskie risinājumi ļauj radīt vidi, kas ir saistoša mūsdienu skolēniem.

 

Lai arī mūsdienās mācību process ir papildināts ar dažādām tehnoloģijām un programmatūrām, skolotāja loma tajā nemainās. Tehnoloģijas ir veids kā apgūt mācību vielu mūsdienīgi, ar noteikumu, ka tas notiek prasmīga skolotāja vadībā.

Nav komentāru:

Ierakstīt komentāru