trešdiena, 2015. gada 4. marts

Latvijas Grāmatu izstāde Ķīpsalā

  Viss sākās piektdienā, 27. februārī... Nē! Patiesībā viss sākās ceturtdienā, 26. februārī, kad tika iekārtots stends Ķīpsalas izstāžu hallē... Tomēr nē, viss sākās jau daudz agrāk: ar stenda izkārtojuma plānošanu, ar e-grāmatu popularizēšanas akcijas idejām un video veidošanu.
  Šogad piedalīšanās Latvijas Grāmatu izstādē mums, Apgāda Zvaigzne ABC Interaktīvo mācību materiālu un e-grāmatu izstrādes grupai, bija īpašs notikums. Jau 5 gadus saviem lasītājiem piedāvājam e-grāmatas, kuru klāsts ir pārsniedzis vērā ņemamu skaitli – 1000. Ar lepnumu varam teikt, ka esam lielākais e-grāmatu izdevējs Latvijā!




  Zvaigzne ABC Digitālo risinājumu stenda piedāvājums bija daudzveidīgs. Bija iespēja uzzināt visus interesējošos jautājumus un praktiski pamēģināt darboties ar interaktīviem mācību materiāliem, mācību grāmatu platformu Grāmatplaukts, kā arī apgūt visu, kas jāzina, lai viegli varētu iegādāties un lasīt e-grāmatas. Šajos svētkos e-grāmatu lasītājus cienājām gan ar brīnumgardo kolēģu pārsteiguma kūku, gan konfektēm, gan arī īpaši populārajiem hēlija baloniem.



  
Lai varētu izmēģināt, kā tad ir lasīt grāmatas digitālā formātā, ikvienam bija iespēja tikt pie bezmaksas e-grāmatām: Lindas Nemieras “Kaķa lāsts” un Ievas Melgalves “Mirušie nepiedod”. Stendā varēja salīdzināt grāmatu lasīšanas ērtumu drukātā un digitālā veidā, jo starp datoriem, planšetēm un e-lasītājiem atradās arī papīra grāmatas.


  Pārsteidza tas, ka par e-grāmatām lielākā interese bija vecāka gadagājuma apmeklētāju vidū – it nemaz nav tā, ka viņi baidītos no tehnoloģijām. Kā norādīja daudzi no sastaptajiem senioriem, par e-grāmatu priekšrocībām viņi uzskata vietas ietaupīšanu (“man žēl mest ārā grāmatas”, “mana bibliotēka nav vajadzīga ne pansionātiem, ne cietumiem”, “kur tad lai es tās grāmatas lieku?”, “cik tad reižu es varu pārlasīt tās grāmatas, jau no galvas zinu!” bija bieži dzirdētie vārdi), vieglumu (“rokas nogurst, turot grāmatu”) un iespēju palielināt burtu izmēru.
  Arī vēlme izmēģināt interaktīvos mācību materiālus bija liela, pie interaktīvās tāfeles darbojās dažāda vecuma bērni un jaunieši. 5. klases dabaszinību uzdevumu māsas pavadībā, stāvot uz ķeblīša, cītīgi mēģināja pildīt arī divgadīga meitenīte. Izrādās, tieši šie bērni visvairāk grib augt lieli un pie datora vai interaktīvās tāfeles pildīt tādus uzdevumus, kas paredzēti 5. vai 6. klasei. Paši mazākie glāba lauku no kaitēkļiem – lietus mākoņiem, tārpiem un nezālēm – reizumis aizbaidot arī kādu biti vai nekaitīgu putnu. Kāds pirmsskolas vecuma puisītis ar tēva palīdzību pat izmēģināja Mazās interaktīvās enciklopēdijas “Cilvēks I” interaktīvo uzdevumu par skeleta uzbūvi, kas atbilst 5.–6. klases līmenim. Nedaudz lielākiem bērniem patika domāt, kādas krāsas veidojas, pārklājoties gaismas stariem (temats no diska dabaszinībās 5.–6. klasei). Matemātikas censoņi meklēja lielāko kopīgo dalītāju un sēdināja kinoteātra apmeklētājus atbilstoši to sēdvietu koordinātām. Lai tiktu pie balviņas – konfektes vai balona –, savas fizikas un ķīmijas zināšanas atsvaidzināja arī vidusskolēni.

  Skolēniem interesēja tieši tie temati, kurus viņi šobrīd apgūst skolā. Tā divas 8. klases meitenes ļoti nopietni izpildīja visus interaktīvos materiālus par elektriskajām ķēdēm, īpaši gaidot animācijas pēc pareizu uzdevumu veikšanas.


  Lielākā jautrība bija ap hēlija baloniem, kuru "ražošanai" tika izgudrotas īpašas tehnikas, to piestiprināšanā izmēģinājām vairākus siešanas paņēmienus un veicām eksperimentus ar lidojošām pildspalvām. Protams, kur nu bez zaudējumiem – griestos virs mūsu stenda pulcējās pāris izbēgušie baloni, un varbūt kaut kur Visuma izplatījumos starp zvaigznēm šobrīd planē Zvaigznes ABC balons, ko palaidis bērns, kura īpašumā nonācis disks "Visums". Tā gan ir tikai fantāzija, jo balons celsies augšup tikai līdz brīdim, kad tā svars būs vienāds ar tāda paša tilpuma gaisa svaru (apmēram 32 km augstumā). 

 
  Gribam teikt vairākus “paldies”. Pirmais no tiem pienākas visiem Apgāda Zvaigzne ABC kolēģiem, kuri piepildīja sapni šos svētkus sagaidīt ar 1000 e-grāmatām, kas ir ļoti liels skaitlis vienas izdevniecības pūrā. “Paldies” kolēģiem, kuri izveidoja atraktīvu digitālo risinājumu stendu, kas piesaistīja daudzu izstādes apmeklētāju uzmanību. Īpašais “paldies” pienākas milzīgās (un gardās!) pārsteiguma kūkas sarūpētājiem. “Paldies” visiem izstādes dalībniekiem un apmeklētājiem, kuri nāca un interesējās par e-grāmatu lasīšanu, izmantoja iespēju izmēģināt autoru Ievas Melgalves un Lindas Nemieras laipni atļautās bezmaksas e-grāmatas. “Paldies” apmeklētājiem, kuri interesējās par mācību e-grāmatu izmantošanu mūsdienīgā veidā, kā arī interaktīvo mācību materiālu pielietošanu ikdienas darbā. “Paldies” arī tiem apmeklētājiem, kuri nāca ar konstruktīviem ierosinājumiem, priekšlikumiem, kritiku.

  Bet, ja nu nesanāca būt Grāmatu izstādē Ķīpsalā, tad mūsu svētku garšu vēl vari nobaudīt, izmantojot svētku atlaides e-grāmatām – līdz 8. martam (ieskaitot) piedāvājam vairākas lieliskas e-grāmatas ar 50 % atlaidi.

Nav komentāru:

Ierakstīt komentāru