pirmdiena, 2013. gada 13. maijs

Interaktīvie mācību materiāli fizikā 8. un 9. klasei

Tuvojoties 2012./2013. mācību gada noslēgumam, ir pabeigta interaktīvā mācību materiāla “Fizika 8.–9. klasei. 1. daļa” un “Fizika 8.–9. klasei. 2. daļa” aprobācija. Tas nozīmē, ka pavisam drīz minētais mācību materiāls tiks iesniegts recenzēšanai, lai jau nākamajā mācību gadā to varētu izmantot ikviens Latvijas skolēns. Materiāls ir lokalizēts un veidots atbilstoši Latvijas Republikas Izglītības un zinātnes ministrijas noteiktajām pamatizglītības standarta prasībām fizikā, un tā zinātniskais konsultants ir fizikas mācību grāmatu autors Ilgonis Vilks, kuram 2013. gada pavasarī iznāca jaunās mācību grāmatas Fizika 8. klasei un Fizika 9. klasei.


Interaktīvais mācību materiāls fizikā 8. un 9. klasei tiks izdots divos DVD kā papildmateriāls pamatskolas fizikas kursam. 1. daļā ir iekļauti 40 temati, kas sakārtoti deviņās nodaļās: “Spēki”, “Kustība”, “Spēki darbībā”, “Gravitācija”, “Viela”, “Spiediens”, “Svārstības un mehāniskie viļņi”, “Skaņa”, “Gaisma”. Materiālā ir arī atsevišķs temats “Ievads fizikā”, kas iepazīstina skolēnus ar fizikas priekšmetu, galvenajiem jēdzieniem, pētniecisko darbu veikšanu un citiem pamatjautājumiem. 2. daļā ir 48 temati, kas sakārtoti septiņās nodaļās: “Enerģija”, “Siltums”, “Elektrība”, “Magnētisms un elektromagnētiskie viļņi”, “Fizika un tehnika”, “Kodolfizika”, “Visums”. Atsevišķi temati, kuri pēc standarta prasībām 8. un 9. klases fizikas kursā netiek aplūkoti, taču ir iekļauti materiālā, ir atzīmēti ar zvaigznīti (piemēram, “Paātrinājums”, “Digitālās sistēmas”), un tos var izmantot skolēni, kuri padziļināti interesējas par fiziku vai gatavojas olimpiādēm.

Interaktīvos mācību materiālus “Fizika 8.–9. klasei. 1. daļa” un “Fizika 8.–9. klasei. 2. daļa” var izmantot stundu laikā skolotāja vadībā, fakultatīvu nodarbībās, uz interaktīvās tāfeles, ar projektoru, kā arī individuāli uz mājas datora (nepieciešama Windows operētājsistēma). Interaktīvajā mācību materiālā ir iekļautas dažādu procesu simulācijas, eksperimentu demonstrējumi, teorijas izklāsts animāciju un video formā, kā arī ļoti daudzveidīgi uzdevumi ar tūlītēju atgriezenisko saikni. Materiālos ir arī papildrīki, piemēram, galveno jēdzienu skaidrojošā vārdnīca, kalkulators, ķīmisko elementu periodiskā tabula, zinātnieku biogrāfijas. Strādājot ar šiem DVD, skolotāji var padarīt fizikas stundas dinamiskākas, neparastākas, ietaupīt laiku, kas nepieciešams, gatavojoties stundām, bet skolēni – nostiprināt un papildināt zināšanas gan stundu laikā, gan patstāvīgi mājās sev piemērotā tempā. Fizikas interaktīvā materiāla daudzveidība nodrošina ikviena skolēna mācīšanās veidam atbilstošus piemērus un uzdevumus.

Aicinām apgūt fizikas pamatus mūsdienīgi, izmantojot kvalitatīvus, starptautiski atzītus un aizraujošus interaktīvos mācību materiālus!

iZvaigzne sērijā jau pieejami šādi DVD fizikāFizika 10. klasei (apstiprināts IZM 2012. gadā), Fizika 11. klasei (apstiprināts IZM 2013. gadā) un Fizika 12. klasei (arī apstiprināts IZM 2013. gadā).

Nav komentāru:

Ierakstīt komentāru