svētdiena, 2013. gada 28. aprīlis

Vai interaktīvu mācību materiālu var izveidot ikviens?

Šķiet, ka neviens pedagogs nešaubās par to, ka mūsdienu skolēniem patīk daudzveidīgs mācību process. Arī pašiem skolotājiem daudz interesantāks ir ikdienas darbs, ja iespējams izmantot video, audio, neparastākus testus, spēļu elementus, arī dažādās iepējas, ko sniedz tehnoloģijas. "Parasta" mācību stunda kļūst krietni vien "neparastāka", ja ir pieejama interaktīvā tāfele. Pretēji bieži dzirdētajiem viedokļiem, ka interaktīvu mācību materiālu var izveidot tikai tāds skolotājs, kuram ir ļoti labas datorlietotāja zināšanas, aprīlī divos kursos kopā ar SMART programmatūras sertificēto apmācību vadītāju Oksanu Jepifanovu pārliecinājāmies, ka tas ir mīts.



26. aprīlī pirmo reizi notika IZM apstiprinātie A programmas 6. stundu kursi ar nosaukumu "Interaktīvu mācību materiālu izveide SMART Notebook 11 vidē". Šie kursi guva ļoti lielu atsaucību, jo reģistrēšanās tika slēgta pusotras nedēļas laikā. Kursu galvenā ideja: parādīt skolotājiem, kā samērā ātrā laikā izveidot pašiem savus interaktīvos mācību materiālus, noformēt lapas, ievietot objektus, formatēt tekstu. Kursu mērķauditorija bija skolotāji, kuri interaktīvo mācību materiālu veidošanā ir iesācēji.

Nav noslēpums, ka skolotāji ir ļoti noslogoti ikdienas darbā, taču klātesošie atzina, ka paši pārliecinājušies, ka šo materiālu veidošana tiešām nav "Ķīnas ābece". SMART Notebook ir bagātīga resursu krātuve; galeriju sadaļā ir attēli, animācijas, spēles, kurus viegli atrast un izmantot, veidojot savus materiālus. Taču skolotāji var arī izmantot savus attēlus, fotogrāfijas vai citus elementus, tos materiālos ievietojot no interneta, no datora, no atmiņas ierīces, arī no skenera vai SMART dokumentu kameras. Materiālus iespējams "klonēt", grupēt, palielināt/samazināt, pievienot tiem citus grafiskos elementus - vārdsakot, viss ir atkarīgs no pedagoga izdomas un mērķa, bet darbošanās ir ērta un vienkārša.

Savukārt nedēļu iepriekš, 19. aprīlī, notika šīgada laikā atsaucību ieguvušie kursi (arī IZM apstiprināta A programma 6. stundu apjomā) ar nosaukumu "Mācīšanas un mācīšanās daudzveidība, izmantojot Lesson Activity Toolkit SMART Notebook vidē veidotus interaktīvus mācību materiālus". Šīs programmas kursos pedagogi mācās veidot savam mācību priekšmetam un klasei piemērotus materiālus, izmantojot sagataves. Šajā mācību gadā pēdējie kursi notiks 17. maijā. Plašāka informācija un reģistrēšanās ir šeit.

Kursu dalībnieki atzīst, ka ikvienam dalībniekam tiek nodrošināta individualizēta pieeja, tiek pacietīgi stāstīts un rādīts, kā materiāli ir jāveido, nepieciešamības gadījumā Oksana palīdz un ikvienu iedrošina. Ja skolotājs ir apguvis interaktīvo mācību materiālu veidošanas galvenos principus, viņa mācību stundas noteikti kļūst aizraujošākas, arī skolēniem sniedzot pilnvērtīgākas zināšanas. 2013. gada februārī publicētajā apjomīgajā pētījumā Survey of Schools: ICT in Education atzīmēts (81. lpp.), ka Latvija ir starp tām ES valstīm, kurās skolotāju veidotie  digitālie mācību materiāli tiek izmantoti ļoti bieži. Novēlam ikvienam pedagogam arī kursos gūtās zināšanas likt lietā!


1 komentārs:

  1. Oway Group Limited ir profesionāla ražotājs portatīvo interaktīvās tāfeles, balsošanas sistēma, interaktīvās modulis / sensoru un interaktīvu pildspalvas Dongguan pilsēta, Ķīna.

    Laipni aicināti apmeklēt mūsu tīmekļa vietni vairāk informācijas: http://www.owaygroup.com, http://www.oway-group.com

    Ceru, ka mēs varam izveidot labas biznesa attiecības ar jums.
    -------------------------------------------------- ---------

    Oway Group Limited
    www.owaygroup.com
    www.oway-group.com
    Pievienot: XT Bldg, Yantian, Fenggang Town, Dongguan City, Guangdong province, Ķīna
    Tel: +86-769-33203037 / 769-33357550
    Fakss: +86-769-87756681
    Pakalpojumu Line: +86-13260770722
    MSN: oway@live.cn
    Skype: owaychina
    Yahoo: owaychina
    E-pasts: sales@owaygroup.com, sales@oway-group.com, oway.info @ gmail.com

    AtbildētDzēst