ceturtdiena, 2015. gada 2. aprīlis

Lielisks sabiedrotais, dodoties dabā, – grāmatas ar uzlīmēm!

Šobrīd ir tas gada laiks, kad mostas daba: putni sāk čivināt un jautroties krūmājos, dzīvnieki mostas no ziemas miega un atstāj savas pēdas, viss sāk zaļot un augt. Tāpēc ir īstais brīdis no jauna iepazīt vai atkārtot jau zināmos putnus, puķes un dzīvniekus.Sērijā “Grāmata ar uzlīmēm” iznākuši trīs jaunumi: “Puķes”, “Putni” un “Dzīvnieki un to pēdas dabā”. Visām grāmatām pievienotas vairāk nekā 100 krāsainu uzlīmju. 

Pavasaris ir laiks, kad viss sāk smaržot. Puķes ir tās, kas ne vien priecē acis (un sirdi), bet arī smaržo un rosina domāt par siltu laiku un vasaru. Grāmatas “Puķes”  sākumā ir ievads, kā lietot šo grāmatu, un zieda šķērsgriezums. Interesanti, ka izmantots krāsu iedalījums! Grāmatas pirmajā daļā dižojas krāšņās dārza puķes: zilas, violetas, rozā, sarkanas, oranžas, baltas, dzeltenas un dažādu citu krāsu. Otrajā daļā gozējas savvaļas puķes: baltas, dzeltenas, zilas, violetas, sarkanas un rozā. Par katru puķi sniegts neliels apraksts (auga izskats, augstums, ziedēšanas vieta un laiks), atvēlēta vieta, lai uzrakstītu, kad un kur redzēta, turpat arī blāvs attēls ar šo augu. Iespējams, sākumā varētu šķist mulsinošs attēlu neizteiksmīgums, taču tieši tāpēc šī ir grāmata ar uzlīmēm! Grāmatas vidū ir 5 atvērumi ar košām uzlīmēm, kurām jāatrod vieta pie konkrētās puķes. Grāmatas beigās iespējams pārbaudīt savas atbildes, kā arī iepazīties ar nelielu puķkopja vārdnīcu.


Mūs interesē arī putni, kas ir neapstrīdami pavasara vēstneši. Tāpēc, iepazīstot grāmatu “Putni”, visupirms vajadzētu noskaidrot, kurš putns tad ir izpelnījies godu un nokļuvis uz vāka. Pašķirstot lapas, secinām, ka tā ir sarkanrīklīte ar oranžsarkanām krūtīm un lielām, melnām acīm. Pirmajā lapā ir neliels apraksts, kā izmantot šo grāmatu un ilustratīvs attēls par putna uzbūvi. Visi putni ir sakārtoti pārskatāmās grupās – Jūras putni, Pīles, Zosis un citi ūdensputni, Baloži, Bridējputni, Pūces, Cielavas, Dzeņi, Medījamie putni, Vārnas, Dziedātājputni, Žubītes, Strazdi, Garastīte, dzilnītis un zīlītes, Plēsīgie putni un Citi putni. Katram putnam zem nosaukuma ir apraksts (izskats, raksturīgas iezīmes, dzīvesvieta, sastopamība, dzīvesveids, izmēri), vieta uzrakstīt, kur un kad šis putns manīts, bet blakus blāvs attēls. Grāmatas vidusdaļā atrodas 5 atvērumi ar spilgtām, košām, detalizētām putnu uzlīmēm. Lai putnu labāk iemācītos un atcerētos, ir jāatrod uzlīme un jāuzlīmē uz blāvā attēla. Tas nemaz nav tik vienkārši, jo putni mēdz būt diezgan līdzīgi, vien ar dažām atšķirības zīmēm. Tāpēc grāmatas beigās ir visu putnu saraksts un atbilstošās uzlīmes numurs. Nekad nenāk par sliktu pārbaudīt savu atbildi, lai neiemācītos nepareizi! Grāmata ir neliela, viegla, ērti paņemama līdzi, dodoties dabā un klausoties putnu balsīs. Starp citu, grāmatā aprakstītas arī dažas interesantākās putnu dziesmas.

Grāmatā “Dzīvnieki un to pēdas dabā” mēs varam iepazīt dzīvniekus un to interesanto, mums nezināmo pasauli. Grāmatas iesākumā dažādi zīdītāji un putni. Katra dzīvnieka aprakstam (dzīves vieta, izskats, raksturīgas iezīmes, barība) blakus ir tā zīmējums un pēdas atveidojums. Var iepazīties ar dažādiem kukaiņiem un to atstātajām pēdām dabā. Tāpat ir aprakstītas un aplūkojamas barības atliekas, kas palikušas dabā pēc dzīvnieka mielošanās. Pēc čiekura vai rieksta apgrauzuma veida var noteikt, kurš dzīvnieks šo meža delikatesi ir izvēlējies sev par pusdienām. Pusdienojot daļa putnu norij barību veselu un tad atrij daļas, ko sauc par atrijām. Tās arī aprakstītas un attēlotas vienā atvērumā. Tālāk dažu dzīvnieku ekskrementi, vilna un spalvas, ligzdu veidi, pazemes mājokļi, daži zīdītāju midzeņi un zirnekļu tīkli. Arī šajā grāmatā vidusdaļu aizņem uzlīmes, kurām ir špikeris grāmatas beigās. Izlasot un izpētot šo grāmatu, jūs ar pilnīgi citādu attieksmi dosieties dabā un pamanīsiet dažādus niekus, kam iepriekš varbūt nepievērsāt vērību, bet kas tagad sniegs nozīmīgu informāciju par dzīvnieku pasauli.

Lai arvien jauni un jauni atklājumi par augiem, putniem un dzīvniekiem!

Nav komentāru:

Ierakstīt komentāru