otrdiena, 2013. gada 5. februāris

Aizraujošas darbošanās grāmatas visai ģimenei


Sūdzies, ka ārā vakaros ir auksts un drēgns? Slimo un nezini, kā īsināt laiku? Vienkārši ir garlaicīgi? Bet vai tu zini, kas ir turnikets? Vai zini, kā pagatavot putojošo briesmoni? Vai zini, kas par monstru ir kloķa klana mehānisms? Ir laiks iepazīties ar trīs jaunām un aizraujošām grāmatām, kas noderēs lieliem un maziem!


Matemātika nebūt nav sausa zinātne, ja to var apgūt rotaļājoties. Tieši tāda ir grāmata Brīnumainā matemātika, kurā turklāt ir atverami lodziņi ar paslēptu informāciju. Īstenībā matemātika ir tā zinātne, kura mums ir visapkārt ikdienā. Matemātika draudzējas ar loģiku (ja luksoforā deg sarkanā un pēc tam uzreiz zaļā gaisma, tad kuras krāsas spuldzīte ir izdegusi?), skaitļu pasaule ir maģiska (Itālijā, piemēram, skaitlis 17 esot nelaimīgs skaitlis), ar tās palīdzību iespējams prognozēt dažādas varbūtības (iespēja, ka Latvijā ziemā vismaz 3 dienas gaisa temperatūra būs -20 grādi pēc Celsija skalas, ir liela, bet Spānijā - ļoti maza). Un kur nu vēl visi cietie rieksti un asprātības uzdevumi, kurus pildot jābrīnās vien, kā var uzminēt rezultātu!

Droši vien jau sen esi pamanījis, ka grāmatas bieži vien nav tikai grāmatas, bet pužļu, konstruktoru un veidojamu papīra figūru komplekti. Grāmata Kā darbojas mehānismi ir nosaukta arī par "interaktīvu ceļvedi vienkāršo mehānismu un mašīnu pasaulē", jo ar šīs grāmatas palīdzību ir iespējams izveidot pašam savus kustīgos modeļus. Ja tev ir 7 gadi, tad tu gribēsi ar šo grāmatu darboties pats, bet, ja tev ir 37, tad mēģināsi pārspēt savu dēlu (vai meitu) modeļu veidošanas veiklībā! Grāmatai ir pievienotas detaļas, kuras var izmantot sava meistardarba gatavošanā. Taču pirms tam ir jāiepazīstas ar dažādajiem mehānismiem, kurus cilvēki izgudrojuši gadsimtu gaitā, ar kustības un spēku veidiem, jāiemācās, kā darbojas sviras (šādas zināšanas var krietni atvieglot sava modeļa veidošanu), izpētīt, kā darbojas trīsis un ar ko atšķiras vienkāršs trīsis no divu trīšu sistēmas. Sākot darboties ar šo grāmatu, laiks paies nemanot (ups... tas nav pieminēts grāmatas pamācībā!).

Ja ieraugi 50 aizraujošus zinātnes eksperimentus, tad zini, ka tā nav grāmata, bet gan kartīšu krājums. Komplektā ir 50 kartītes, kurās aprakstīti un ilustrēti ļoti dažādi eksperimenti, kurus vari veikt gan vienatnē, gan kopā ar ģimeni vai draugiem. Ir tādi eksperimenti, kuru nosaukumi šķiet ļoti ņammīgi un kārdinoši, piemēram, "Bezē zinātne", kuru veicot var uzzināt, kāpēc bezē cepumi (tie saldie, baltie, kas tiek gatavoti no olu baltumiem) ir tik viegli un gaisīgi (ak vai, nevaram nociesties, gribas pačukstēt, ka tas ir tāpēc, ka olu baltumā ir garas albumīna molekulas, kuras kuļot atritinās un veido tīklu, kurā ieķeras gaisa burbulīši), "Saldēta augļu sula", "Cepšana saulē" vai "Sviesta gatavošana", bet daži ir praktiski un aicina iemācīties pagatavot kinogrāmatu, vējrādi vai flautu no pudelēm. Drosmīgākie un neatlaidīgākie noteikti var mēģināt pagatavot Ginesa rekordu grāmatas cienīgas spageti torņu būves, jo eksperimentā "Stabilas konstrukcijas" soli pa solim ir aprakstīts, kā tad jābūvē augstas un trauslas celtnes.

Visbeidzot, atbilde uz sākumā uzdoto jautājumu par turniketu. Zini, kas tas ir? Tie ir rotējoši vārtiņi, kas  ļauj cilvēkiem cauri tiem iziet tikai pa vienam. Lai aizraujoša lasīšana un darbošanās!

Nav komentāru:

Ierakstīt komentāru