svētdiena, 2012. gada 26. februāris

Zinātkāre dzīvo!

Kāpēc zāle ir zaļa, bet sniegs ir balts? Kāpēc Zeme ir tieši trešā planēta no Saules? Cik ir Visumu? Šie un vēl citi jautājumi "nomoka" Ropažu vidusskolas 4.-6. klašu prātvēderus, kuri 22. februārī piedalījās "Dullo zinātnieku" pasākumā un kopā ar iZvaigzne komandu - Alīnu, Daini un Kristīni - veica eksperimentus. Savukārt skolotāji šajā laikā kopā ar Sintiju iepazinās ar iZvaigzne sērijas interaktīvajiem mācību materiāliem fizikā 10. klasei un dabaszinībās 5.-6. klasei.


ceturtdiena, 2012. gada 23. februāris

Hangout! Hang-out!

Tuvojas piektdiena, tāpēc atgādinām, ka pievienoties iZvaigzne Hangout sesijai Google+ ir pavaisam vienkārši. Tieši tikpat vienkārši, cik divi reiz divi:)))

pirmdiena, 2012. gada 20. februāris

Mācīšanās tiešsaistē: par un pret

Mācību process pamatu pamatos nav mainījies jau gadu tūkstošus: joprojām ir Skolotājs, kuram pieder Zināšanas, kuras tiek nodotas Skolēniem. Mainās tikai mācību forma un pieejamie līdzekļi zināšanu nodošanai un gūšanai. Mainās arī izpratne par Skolu - vietu, kurā notiek zināšanu apmaiņa. Arvien vairāk tiek runāts par tehnoloģiju izmantošanu mācību procesā un mācīšanos tiešsaistē (ar to šajā diskusijā saprotot gan mācību kursus un lekcijas, kas notiek tiešsaistē, gan iespēju iegūt mācībām nepieciešamos materiālus). Pirms izsakām kritisku viedokli par mūsdienu digitālās paaudzes atkarību no nepārtrauktas vēlmes būt tiešsaistē un gūt informāciju par notiekošo, atcerēsimies, ka viens no Platona akadēmijas (dibināta ap 387 g.p.m.ē.) mērķiem bija pulcēt kopā cilvēkus (tiesa gan, turīgus), kas diskutēja un apmainījās zināšanām, tātad to var dēvēt par sava veida sociālā tīkla pirmssākumu. Taču kādi gan ir būtiskākie "par" un "pret" mācībām tiešsaistē?

svētdiena, 2012. gada 19. februāris

To var mūsu skolēni!

Jau otro gadu pēc kārtas Apgāds Zvaigzne ABC rīko erudīcijas konkursu 5.-9. klašu skolēniem "Zvaigžņu klase". Tas pulcē zinātkārus skolēnus no visas Latvijas, kas divās vecuma grupās sacenšas par galveno balvu - kruīza braucienu visai klasei uz Stokholmu, ko piedāvā prāmju līnija Tallink. Erudīcijas konkursā "Zvaigžņu klase" savus jautājumus piedāvā arī iZvaigzne. Konkursa otrā kārta bija veltīta eksaktajām un dabaszinībām. Radošajā uzdevumā skolēniem lūdzām veikt eksperimentus. Mūsu simpātijas un līdz ar to arī pārsteiguma balvas piešķīrām divām skolām.

"Fizika 10. klasei" un "Dabaszinības 5.-6. klasei" interaktīvi? Tas ir vienkārši!

Mūsdienās nevienam nepatīk lasīt instrukcijas (jā, jā, arī iZvaigzne nelasa instrukcijas, lai iedarbinātu projektoru vai tačskrīnu:)). Ikvienam gribas, lai produkts darbojas vienkārši un intuitīvi. Tieši tāpēc esam izveidojuši divus video, kas lietotājus iepazīstina ar interaktīvo mācību materiālu fizikā un dabaszinībās struktūru. Tas tiešām ir easy-peasy!

Noskaties video, kā strādāt ar iZvaigzne sērijas interaktīvo mācību materiālu "Fizika 10. klasei"!

Noskaties video, kā strādāt ar iZvaigzne sērijas interaktīvo mācību materiālu "Dabaszinības 5.-6. klasei" (divas daļas)!

Lai veicas!

ceturtdiena, 2012. gada 16. februāris

Pievienojies iZvaigzne Hangout sesijai ik piektdienu!

Pagājušajā piektdienā, 10. februārī, sākām kādu nebijušu aktivitāti iZvaigzne dzīvē, proti, Hangout sesiju. Esam apņēmības pilni iesākto turpināt, katru piektdienu no plkst. 11.00 līdz 13.00 ikvienam Google+ lietotājam piedāvājot iespēju ielūkoties iZvaigzne aizkulisēs, iepazīt mūsu komandu "vaigā" (lasi - tiešsaistē), uzdot interesējošos jautājumus gan par interaktīvo mācību materiālu saturu, gan tehniskajām specifikācijām, diskutēt par tehnoloģijām un izglītību. Lai ikvienam būtu skaidrs, kas tad īsti ir Google+ piedāvātais Hangout, sniedzam ieskatu šī "zvēra anatomijā" jeb pamācību, kā nokļūt līdz iZvaigzne piedāvātajam Hangout jau rītdien.

piektdiena, 2012. gada 10. februāris

Cik pīles lido vienā kāsī?

2012. gada 9. februārī, pasakaini skaistā dienā, iZvaigzne devās Kurzemes virzienā – šoreiz uz omulīgo pilsētiņu Kandavu un K. Mīlenbaha vidusskolu. Tajā bija jaušama liela rosība – skolēni kopā ar skolotājiem gatavojās projektu nedēļai, bet citi skolotāji risināja tobrīd notiekošās novada ķīmijas olimpiādes uzdevumus. Vienlaikus arī iZvaigzne organizēja “Dullo zinātnieku” pasākumu skolēniem, kura laikā eksperimentēja gan 5., 6. klašu skolēni, gan 10. klase.

ceturtdiena, 2012. gada 9. februāris

Fiksā zināšanu pārbaude

Trešdiena, 8. februāris, nāca ar fiksu ideju par fiksu konkursu mikroblogu vietnē Twitter, bet varen vērtīgu un ilglaicīgu balvu, kuru apsolījām visprecīzāko atbilžu iesniedzējam.

pirmdiena, 2012. gada 6. februāris

Atklāsim digitālo pasauli kopā!

Otrdien, 7. februārī, 70 pasaules valstīs no Austrijas un Bahreinas līdz Senegālai un Venecuēlai notiek Drošāka interneta diena. Tās devīze ir "Atklāsim digitālo pasauli kopā... un droši!". Par pasākumiem Latvijā vairāk vari uzzināt drošs internets, bet citās valstīs -  safer internet day. Internets arvien vairāk ir neatņemama ikviena cilvēka ikdienas sastāvdaļa, un pašlaik tiek uzskatīts, ka tikai 30 % jeb 2 miljardiem no visiem pasaules iedzīvotājiem ir iespējas izmantot internetu (digital divide). Skolēni ir vieni no aktīvākajiem interneta sniegto iespēju izmantotājiem. Viņi ne tikai izmanto sociālos portālus, lai sazinātos ar draugiem, apmainītos ar fotogrāfijām, spēlētu spēles vai klausītos mūziku, bet savā "interneta dienasgrāmatā" aplūko skolas uzdevumus, veido prezentācijas, izmanto blogus un citus resursus mācību un uzziņas nolūkiem. Mūsdienu digitālajiem pilsoņiem digitālā pasaule ir atvērta 24/7. Digitālie imigranti - ikviens, kurš dzimis pirms 20. gadsimta 90. gadiem - atklāj digitālo pasauli gluži kā jaunu svešvalodu.

sestdiena, 2012. gada 4. februāris

Citplanētieši, baktērijas, spoki un citi "nezināmie"

Katram no mums ir kāds jautājums, kas vienmēr mūs ir interesējis un uz kuru esam vēlējušies iegūt atbildi, taču nereti uz tiem atbilžu nav. 31. janvārī, viesojoties Bauskas sākumskolā pie 4. un 5. klašu skolēniem, Linda, Alīna un Dainis lūdza skolēniem uzrakstīt tos jautājumus, kas interesē viņus. Ar skolēnu jautājumiem var iepazīties ikviens, kas seko iZvaigznei sociālajā vietnē draugiem.lv vai šeit. Kā redzams, tad skolēnus interesē gan "mūžīgie" jautājumi par to, kas tad ir bijis pirmais - vista vai ola, gan arī tādi jautājumi, uz kuriem ir iespējams atbildēt, piemēram, par koku krāsainajām lapām rudenī.