trešdiena, 2012. gada 13. jūnijs

Kāds Jāņiem sakars ar QR kodu?


Ziemassvētki un Jāņi ir tie svētki, kurus svin teju ikviens no mums. Tūlīt svinēsim Jāņus, bet tos jo neparastākus dara kāda neliela formāta Jāņu grāmata ar... QR kodiem.
Ērikas Mālderes grāmatā "3x9 Jāņi. Trejdeviņi praktiski padomi tradicionālu Jāņu svinēšanai 21. gadsimtā" ir apkopoti ticējumi par to, kas ir jādara pirms Jāņu ielīgošanas (piemēram, "Iemācās deviņas reizes ātri izrunāt ŠOVASAR SAULAINS LAIKS un notic pateiktajam") un Jāņu dienā, aprakstīts, kādās rotaļās jāiet un kā pareizi novīt vainagu. Līdzās Jāņu nakts sapņu skaidrojumiem var izlasīt arī senvārdu un apvidvārdu skaidrojumus (piemēram, "sierēt" nozīmē "iet pastaigāties"). Taču Jāņi nav iedomājami ne tikai bez alus un siera, bet arī dziesmām, un tieši tām šajā grāmatā ir būtiska loma.

Grāmatas apakšvirsraksts liecina par to, ka tā ir domāta mūsdienu jāņubērnam, kuram svētkus svinēt patīk, bet reizēm dziesmām gan meldiņš nojūk, gan vārdi aizmirstas. Tieši tādēļ grāmatai ir ne tikai parocīgs formāts un lapas, kas nešķiras ciet, bet arī līgotnes ar notīm un vārdiem. Taču ne visi protam dziedāt pēc notīm, un tieši te sākas Jāņu sakarības ar QR kodu.
Viena no līgotnēm un QR kods

QR kods ir melnbalts kvadrātveida laukums, kurā ir iekodēta tekstuālā informācija. QR kodus plaši izmanto, lai mobilajā ierīcē ātri pārnestu informāciju no kāda cita resursa. Šos kodus var atrast, piemēram, žurnālos pie rakstiem, kas tālāk aizved uz kāda produkta mājaslapu, reklāmu, atlaižu kuponu utt. avotiem. Ērikas Mālderes grāmatā "3x9 Jāņi" pie dziesmām pievienotais QR kods aizved uz YouTube, kurā ikviens var tūlīt noklausīties attiecīgo līgotni un dziedāt pats, tātad šeit QR kods ir kā atslēga uz Jāņu karaoke ballīti.

Lai QR kods darbotos, viedtālrunī ir nepieciešams saglabāt kādu no QR kodus nolasošajām bezmaksas aplikācijām, piemēram, iPhone tā var būt QRReader, bet Android viedtālruņiem, piemēram, Samsung, LG, HTC - QuickMark. Palaižot koda nolasīšanas programmu pret QR kodu, jau pēc dažām sekundēm    nonāksi YouTube un varēsi noklausīties attiecīgo līgotni Amandas Jātnieces un folkloras draugu kopas "Savieši" izpildījumā. 

Jātur īkšķi, lai vispopulārākā līgotne tomēr nebūtu Visu dienu lietus lija! Lai lustīga līgošana!

Nav komentāru:

Ierakstīt komentāru