piektdiena, 2012. gada 25. maijs

Par sūkļiem, koraļliem, netīro trauku problēmu un matemātikas maģiju


Maija beigas ir laiks, kad skolēniem noslēdzas kārtējais mācību gads, un visi laimīgi var aizjoņot vasaras piedzīvojumos. Taču vasarā mēdz būt arī lietainas un pavisam draņķīgas dienas, tāpēc iZvaigzne tevi iepazīstina ar vairākām Apgāda Zvaigzne ABC izdotām grāmatām, kas domātas 6-11 gadus veciem zinātkārajiem prātvēderiem. Starp citu, šīs grāmatas ir arī vērtīgas dāvanas bērnudārzu beidzējiem!
Ko īsti mēs iesakām tavam zinātniskajam grāmatplauktam?


Ja tu esi 6-10 gadus vecs mazais zinātnieks, tad tev iesakām izlasīt divas grāmatas sērijā "Aizraujošā bērnu enciklopēdija". Viena no šīm grāmatām ir "Faktu pasaule. Interesantas vietas", kurā var uzzināt par nacionālajiem parkiem, svētvietām, cietokšņiem, fortiem, pilīm, aizsprostiem, alām, UNESCO Pasaules kultūras un dabas mantojuma sarakstā iekļautajiem objektiem un pat mistiskām vietām. Lūk, daži šajā grāmatā minētie interesantie fakti!
Banaues rīsa terases (vai zināji tādas?) ir 2000 gadus senas.
Atakamas tuksnesī gadā nokrīt tikai 0,76 mm nokrišņu. Tāds nokrišņu daudzums krūzīti piepildītu 100 gadu laikā!
Kaaba ir milzīga kubveida celtne Mekā. Tiek uzskatīts, ka tā ir senākā mošeja pasaulē.

Savukārt grāmatā "Faktu pasaule. Dzīvnieki" vari iepazīties ar informāciju par dzīvniekiem, piemēram, uzzināt, ka ziloņa ģimeni vada mātīte, paviāni var nomedīt un apēst pat antilopi, gepardam patīk dzīvot klajās vietās, bet lauvas medī grupās. Šeit izlasīsi arī to, ka vairāk nekā 95 % dzīvnieku ir bezmugurkaulnieki, piemēram, sūkļi, koraļļi, jūraszvaigznes, tārpi, kukaiņi. Jā, cilvēks labāk pazīst mugurkaulniekus, tāpēc šis skaitlis šķiet patiešām pārsteidzošs.
Vai zināji, ka kamieli dēvē par "tuksneša kuģi", jo viņš spēj pat 40 dienas no vietas iet pa tuksnesi? Vai zinājo arī to, ka kamielis izmanto sava kupra taukus, kad viņam nav ko ēst? Starp citu, kalmāru acis ir līdzīgas cilvēka acīm. Vai tas nav pārsteidzoši?

Ja esi karšu un pasaules valstu urķis, tad tev jādodas ceļojumā apkārt mūsu planētai, līdzi ņemot raksta sākumā fotogrāfijā redzamo grāmatu -  ilustrēto atlantu ar pārsteigumiem un milzīgu pasaules karti. Šajā grāmatā katrā lappusē iepazīsies ar kādu kontinentu vai pasaules daļu, lasot informāciju slepenajā lodziņā. Piemēram, uzzināsi, ka Ziemeļamerikā Jeloustonas nacionālajā parkā geizers Oldfeitfuls (tie, kas zina angļu valodu, var atšifrēt šo vārdu - Old Faithful - Vecais Uzticīgais! vai paskatīties tiešraidi no Jeloustonas nacionālā parka) izmet karstā ūdens strūklakas ik pēc 45 līdz 125 minūtēm, tātad var gadīties, ka šis brīnums ir jāgaida pat divas stundas!

Ja esi mazliet vecāks, tad izlasi "Zinātnes vēsturi", kurā ir iekļauta gan leģenda par slaveno fiziķi Ņūtonu un ābolu, par Einšteinu, kurš pazīstams kā vienmēr izspūrušais un nevīžīgi ģērbtais zinātnieks, par radioaktivitātes pētniekiem Kirī pāri, par Kārli Linneju, kurš par spīti ģimenes vēlmei nekļuva par mācītāju, par mūka Georga Mendeļa pētījumiem ar dārza zirņiem. Tie ir tikai daži no grāmatā minētajiem pasaulslavenajiem zinātniekiem, kuru atklājumi ļauj mums labāk izprast pašiem sevi un norises ap mums. Šajā grāmatā izlasīsi, kā dzīvnieki ir palīdzējuši atklājumos, kā strādāts daudzu gadu garumā, kā viena zinātnieka iesāktais novedis pie cita zinātnieka atklājuma un kā atklājumi ir radušies gluži nejauši.
Starp citu, ja tu uzrakstīsi skaitli 1 ar 100 nullēm, tad to jāsauc par... Ha! Priekšā neteiksim, izlasi grāmatā nodaļā par matemātikas maģiju!

Kad esi iepazinies ar zinātnes vēsturi, tad ķeries klāt arī "Izgudrojumu vēsturei"! Televizors, dators, mobilais telefons, e-pasts, trauku mazgājamā mašīna un pat tādas "ikdienišķas lietas" kā tualete, rāvējslēdzējs, leikoplasts, lodīšu pildspalva, lietussargs, līmlapiņas un zobu suka ir kāda ģeniāla prāta izgudrojumi.
Mūsdienās tas var šķist šokējoši un prātam neaptverami, taču vēl pirms dažiem gadsimtiem slimniekus, piemēram, pirms ķirurģiskām operācijām piedzirdīja vai sadzēla ar nātrēm, lai slimnieks nejustu sāpes. Tagad ir anestezējoši līdzekļi, kas operāciju padara par viens-divi-čiks-es-jau-esmu-prom procedūru. Lūk, šī grāmata tev liks aizdomāties, ka patiesībā par izgudrotāju varam kļūt mēs ikviens, vien jātur acis vaļā, lai pamanītu ko aizraujošu!

Sāc vasaras piedzīvojumus un izzini pasauli sev visapkārt!

Nav komentāru:

Ierakstīt komentāru