pirmdiena, 2012. gada 14. maijs

Kas ir dārzs?

Šķiet, ka uz virsrakstā minēto jautājumu varētu atbildēt ikviens. Dārzs taču ir vieta, kur omītes audzē burkānus, kur rudenī var kāpt ābelē un kratīt ābeļzarus, plūkt asteres pirmajai skolas dienai, pļaut mauriņu, sauļoties un varbūt pat uzspēlēt badmintonu. Un viss? 

Apgāds Zvaigzne ABC ir izdevis Daigas Kalniņas grāmatu "Dārzs kā mācību vide un mācību līdzeklis", kas liek paskatīties uz šo jautājumu radoši, proti, dārzs ir arī vide, kurā var norisināties mācību process. Turklāt dārzs - tā nebūt nav vieta tikai dabaszinību stundām!

 Mācīšanās dārzā nav jāuztver burtiski kā mācīšanās dārzā, bet gan jebkurā zaļā dabas stūrītī - parkā, mežā, pļavā, pie upes, dīķa, jūras. Mācīties brīvā gaisā noteikti patīk jebkuram skolēnam, taču no skolotāja šādas aktivitātes prasa lielāku gatavošanos un radošo izdomu. Skolēni paši atzīst un dažādi pētījumi pierāda, ka skolēni labāk apgūst mācību vielu, ja darbošanās ir praktiska (t.s. hands-on metode), nevis tikai pasīva vērošana vai mācītās vielas atstāstīšana.
Kādas metodes un paņēmienus piedāvā šī krājuma autore Daiga Kalniņa? Idejas ir visdažādākās sākot no asfaltēta laukuma izmantošanas (valodas apguvei, sporta nodarbībām u.c.) līdz apkārtējās floras un faunas, apkārtējo trokšņu ietekmes, pH līmeņa, enerģijas patēriņa pētīšanas un aprēķināšanas. Uzdevumi var būt arī jautri, piemēram, koka ēnu var mērīt ar "tīģeru lēcieniem" vai sprīžiem vai akmeņu mandalas veidošana.
Grāmatas autore aicina dārzu kā mācību vidi izmantot arī ģimenēm. Ar mazākiem bērniem vecāki kopā var būvēt dažādu iedomu tēlu - laumu, meža rūķīšu - mājiņas no smilgām, zariņiem, ziediem. Lielākiem bērniem aizraujoši ir pētīt sūnas, ķērpjus, ūdens tīrību u.c. - vairākas interesantas idejas ir arī šajā rakstā. Galvenais ir uzdrīkstēties un mēģināt realizēt ieceres!
Visus interesentus Apgāds Zvaigzne ABC aicina piedalīties šī krājuma atvēršanas svētkos 2012. gada 16. maijā plkst. 16.00 Rīgā, Biķernieku ielā 19 Skolu informācijas centra telpās (pagalmā aiz grāmatnīcas). Varbūt tieši šajā pasākumā gūsiet jaunas idejas neparastām nodarbībām vēl šī mācību gada pēdējās stundās! Uz tikšanos!

Nav komentāru:

Ierakstīt komentāru