svētdiena, 2012. gada 20. maijs

iZvaigzne noslēdz mācību gadu ar semināru Daugavpilī



Ar "Dullo zinātnieku" pasākumu 5.-6. klašu skolēniem un semināru skolotājiem Daugavpils 3. vidusskolā 15. maijā iZvaigzne noslēdza 2011./2012. mācību gada informatīvi izglītojošo semināru maratonu. Ar ko Daugavpils pasākumi atšķīrās no citiem līdzīgajiem šīgada pasākumiem?


Daugavpilī "Dullo zinātnieku" pasākums notika vien pāris dienas pirms dabaszinību valsts ieskaites 6. klasēm. "Dullo zinātnieku" ādā iejutās 28 skolēni no vairākām Daugavpils skolām, kuri ir uz "tu" ar dabaszinībām. Viņiem šī bija lieliska iespēja Daiņa un Ginta vadībā atkārtot zināšanas pirms mācību gada noslēguma pārbaudes darbiem. Bijām ļoti patīkami pārsteigti par skolēnu erudīciju, zināšanām un aktīvo iesaistīšanos eksperimentu veikšanā. Arī klātesošie skolotāji priecājās par savu skolēnu spēju ātri reaģēt, atbildot uz āķīgajiem viktorīnas jautājumiem, kā arī aizrautīgo eksperimentēšanu.

Skolēni noteica cieti, jauca dažādas vielas un izteica minējumus, kāpēc dažas reaģē savā starpā, bet citas - nē, aprēķināja, ka uz Mēness viņi uzlēktu vidēji 190 cm augstu, t.i., sešas reizes augstāk nekā uz Zemes, darbojās ar optisko ilūziju uzdevumiem. Visi skolēni vēlējās nākt un pildīt uzdevumus uz interaktīvās tāfeles, un dažus uzdevumus pildīja vairāki skolēni kopā. Pildot uzdevumu par skābēm, bija interesanti dzirdēt, kā viena grupas skolēni iesaucās: "Atceries, mēs šito mācījāmies vakardien!" Par aktīvo līdzdarbošanos un zinātkāro skolēni saņēma nelielas pārsteiguma balvas, bet viktorīnas uzvarētāji - arī iZvaigzne sērijas materiālu demo disku.
               
"Slepenā ziņojuma" rakstīšana Cietes noteikšana maizē
      
Ūdens, eļļa, šķidrās ziepes - kurš kuru?          Lēciens uz Mēness = lēciens uz Zemes x 6
Optiskās ilūzijas
Pēc "Dullo zinātnieku" pasākuma skolēniem sākās seminārs dabaszinību un fizikas skolotājiem Kristīnes un Sintijas vadībā, kura laikā gan diskutējām par mūsdienu skolēnu mācīšanās un tehnoloģiju izmantošanas paradumiem, gan iepazīstinājām klātesošos ar iZvaigzne sērijā tapušajiem interaktīvajiem mācību materiāliem. Priecājamies, ka vairākās skolās šie materiāli jau tiek aktīvi izmantoti un ir guvuši atzinīgu skolotāju un skolēnu novērtējumu. Priecē arī tas, ka vairāki skolotāji dalījās pieredzē par mobilo telefonu izmantošanu mācību mērķiem, jo tas nozīmē, ka šie skolotāji patiešām seko līdzi tehnoloģiju attīstībai un prot tās mērķtiecīgi izmantot arī klasē (turklāt ne tikai kā kalkulatoru vai hronometru). 
Ļoti ceram, ka 2012./2013. mācību gadā gan izglītības darbinieku vidū, gan sabiedrībā kopumā būs lielāka izpratne par dažādu tehnoloģiju pielietojumu mācību mērķiem, jo mūsdienu skolēns vēlas aktīvu iesaistīšanos mācību procesā, nevis pasīvu stundu vērošanu. Un mūsdienu skolēni patiešām ir atvērti, zinātkāri un darboties griboši - par to esam pārliecinājušies visos "Dullo zinātnieku" pasākumos.

Nav komentāru:

Ierakstīt komentāru