svētdiena, 2012. gada 29. janvāris

Vēl viena darbīgā nedēļa!

Šonedēļ bija kārtējā iZvaigznes darbīgā nedēļa, kuras laikā divreiz devāmies uz Zemgali. Vispirms pirmdien, 23. janvārī ciemojāmies Iecavas vidusskolā, kur paralēli notika seminārs dabaszinību un fizikas skolotājiem Kristīnes un Sintijas vadībā, kā arī "Dullo zinātnieku" pasākums 5.-9. klašu skolēniem Lindas un Ginta uzraudzībā. Šos pasākumus neparastākus šoreiz padarīja TV kameru klātbūtne, jo LNT veidoja sižetu "Novadu ziņām".

Skolotāju semināra dalībnieki bija ļoti aktīvi un labprāt iesaistījās diskusijā par mūsdienu skolēnu - digitālo
pilsoņu - mācīšanas un mācīšanās īpatnībām. Skolotāji uzsvēra, ka skolēniem ļoti trūkst pamatiemaņu informācijas meklēšanā un atlasīšanā, jo viņi bieži vien par uzticamu avotu uzskata pirmo ierakstu, ko atrod interneta džungļos. Skolotāji uzskata, ka skolēni nepilnvērtīgi izmanto arī kalkulatorus, neprot pārvērst dažādas vērtības. Tomēr pedagogi atzina, ka mācību procesā reti vai nemaz neļauj izmantot, piemēram, mobilos telefonus.

Iepazinušies ar iZvaigzne sērijas interaktīvo mācību materiālu dabaszinībās 5.-6. klasei un fizikā 10. klasei struktūru, navigāciju, saturu un papildrīkiem, skolotāji vispirms strādāja grupās, bet pēc tam individuāli nāca pie interaktīvās tāfeles, lai aplūkotu piedāvātos tematus. 

Skolotāji atzina, ka materiāli ir kvalitatīvi, interesanti un mācību procesā noderīgi un jo īpaši priecājās par pareizi izpildītajiem uzdevumiem, pēc kuriem saņēma animētas "balvas". Semināra noslēgumā skolotāji atzina, ka tehnoloģijas arvien vairāk ienāk skolas ikdienā, tāpēc līdzīgi materiāli būtu noderīgi arī citos mācību priekšmetos.


Savukārt skolēni veica praktiskus eksperimentus, piemēram, ar neredzamo tinti rakstīja savu vārdu un folijā "slēpa" mobilos telefonus, lai tie būtu "ārpus uztveršanas zonas", lai pēc tam uzzinātu teorētisko skaidrojumu no iZvaigzne sērijas interaktīvajiem mācību materiāliem. Arī skolēniem patika pildīt uzdevumus uz interaktīvās tāfeles, un viņi atzina, ka reizēm mācību stundas gribētu neparastākas. "Dullo zinātnieku" pasākuma noslēgumā skolēni piedalījās viktorīnā, atbildot uz āķīgiem jautājumiem. Par abu pasākumu koordinēšanu un iZvaigznes uzņemšanu Iecavā sakām lielu paldies skolotājai Ilvijai Ķurbei.
Ceturtdien, 26. janvārī Linda ar Dainis pēc Vecumnieku vidusskolas skolotājas Ingrīdas Tamanes uzaicinājuma devās uz Vecumnieku vidusskolu, kurā bija sapulcējušās sešas erudītu 5.-6. klašu skolēnu komandas no Valles, Vecumniekiem, Misas, Stelpes, Mazzalves un Skaistkalnes. Vispirms mēs paši bijām vērotāju lomā, jo skolēni rādīja savus sagatavotos "mājasdarbus" - dažādus eksperimentus. Varam tikai apbrīnot skolēnu zinātkāri un skolotāju uzņēmību, jo te bija gan putojoši briesmoņi, gan apgaismotas pilsētas, gan smaidīgi cimdi!

Pēc savu eksperimentu nodemonstrēšanas skolēni ar skolotājiem veica iZvaigznes piedāvātos eksperimentus, iesaistoties arī teorētiskajos skaidrojumos. Mums ir ļoti liels prieks, ka Latvijas skolās ir uzņēmīgi pedagogi, kas rīko neparastus, bet ļoti vajadzīgus pasākumus skolēniem, kā arī skolēni, kas interesējas par zinātni. 
Tie iZvaigznieši, kas palika "uz vietas" Rīgā, čakli darbojās, konsultējot pedagogus, kuri jau ir uzsākuši izmantot interaktīvos mācību materiālus dabaszinībās un fizikā, analizējot interaktīvo mācību materiālu aplikācijas iespējas un izsūtot pasūtījumus.


Novēlam, lai zinātkāre nepamet skolēnus, bet skolotājiem ir radošas idejas neparastākiem uzdevumiem un pacietība, skaidrojot pat visvienkāršākās parādības un likumus! Nākamajā nedēļā iZvaigzne dosies uz Bauskas sākumskolu, kur mūs sagaida vēl nebijis uzdevums - darboties kopā ar 4. klases prātvēderiem:)

Nav komentāru:

Ierakstīt komentāru